Байдарочні весла: особливості виготовлення та використання

Багатьох туристів цікавить не лише питання, куди поїхати на рафтинг в Україні за доступними цінами, а і яке спорядження необхідне для сплавів. Професійний водник повинен мати не лише власний засіб для сплавів, а і якісні весла. Можливо, для рафтингу на байдарці доведеться купити не одну пару весел, які будуть використовуватися для різних завдань.

З чого складається весло?

Весло для байдарки складається з шафту (інакше кажучи порожнинної трубки) та двох лопатей. Трубка може бути рівною або вигнутою. З прямою майже не виникає питань, а вигнута форма шафту призначена для того, щоб зменшити навантаження на кисть. До того ж, така форма дуже зручна для керуючих гребків. Один мінус – вигнуті можуть виявитися не такими міцними, як прямі.

Якщо ви відносний новачок, то краще не експериментувати і вибирати стандартні. Більш важливим під час рафтингу на Південному Бузі та інших річках буде питання, наскільки весло є зручним та не ковзає в руках у воді? На дешеві моделі, можливо, доведеться домотати ізоленти, а у більш дорогих фірм є спеціальна обмотка, щоб руки не ковзали.

Форма лопатей напряму залежить від призначення та фізичних особливостей гребка. Сучасні байдарочні весла для рафтингу в Україні роблять асиметричними – верхня лопать більша за нижню.

Якщо байда використовується по гладкій воді, то буде достатньо вузьких та довгих лопатей, які дозволяють краще розвинути швидкість. Для бурних водних потоків потрібні більш широкі та короткі лопаті. Наприклад, для рафтингу на Південному Бузі та на Карпатських ріках на стрімких ділянках потрібні ширші лопаті. В більш екстремальних умовах більш важливою є маневреність, а не швидкість руху, оскільки річка сама формує високу швидкість. Важливим є і профіль – чим більш об’ємна лопать, тим легше виконувати складні гребки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *